Namnam till jul!

Ja, jag tänkte lägga upp en rad pecept till er såhär inför jul. En massa namnam trycker man ju i sig och roligast är om man gör allt själv. Speciellt om det blir omtyck av andra med :)

Så vi börjar då....men måste väl säga att ni kanske säkert har sett några av recepten innan, för de finns alla att hitta på nätet, så delar bara med mig :)


Cholkadkola, 100 kolor
Tid: Ca 45 minuter







4 dl ljus sirap
3 msk kakao
5 dl vispgrädde
4½ dl socker

Gör såhär:

1. Blanda sirap och siktad kakao i en tjockbottnad gryta som rymmer minst 5 liter. Rör i övriga ingredienser.

2. Koka kolan utan lock i ungefär 40 minuter till 125 grader eller gör ett kulprov, droppa kola i kallt vatten och se om det går att rulla en kula som är seg, då och då.

3. Häll upp kolan på en plåt med bakplåtspapper. När kolan har svalnat, skär den i bitar och vira in i papper.




Fransk kola
Tid: Ca 45 minuter






400 gr mörk choklad
1½ dl socker
2 dl vispgrädde
0,75 dl honung

Gör såhär:

1. Vik ihop ett bakplåtspapper till en fyrkantig form med kanter, ca 15x20 cm och sätt på ett värmetåligt fat. Olja in det lätt.

2. Hacka chokladen. Koka upp socker, grädde och honung under omrörning. Tillsätt chokladen och rör tills allt har blandats.

3. Koka tills massan håller för kulprovet: Fyll en kopp med kallt vatten. Häll ner en liten skvätt av smeten. När den lätt kan formas till en kula är kolan klar. Det burkar ta 30–45 minuter beroende på hur vid kastrullen är.

4. Häll ut kolan i pappersformen. Låt den kallna över natten och skär sedan upp den i fyrkantiga bitar.




Cornflakes Crisp, ca 43 st






100 gr ljus mjölkchoklad
1 block (250 gr) nougat
1 burk (350 gr) nutella
1 liter cornflakes
300 gr mörk kvalitétschoklad
(jag kommer använda vanlig blockchoklad!)

Gör såhär:

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.

2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.

3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.

4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.

5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.

6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).



Snöbollar, ca 30st
Tid: ca 30 minuter




200 gr vit blockchoklad
2½ dl kokosflingor
1½ msk pressad citron

Garnering:
Kokosflingor, strössel eller annat kul

Gör såhär:

Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn.

Blanda chokladen med kokosflingorna och citronsaften. Smaka av med citronsaften så att du får den smak du vill ha.

Ställ smeten svalt och låt den svalna en stund - men inte så länge att smeten hinner stelna helt. Smeten ska vara lite halvfast så att man kan forma kulor av den.

Forma kulor, rulla med händerna. Rulla kulorna antingen i kokosflingor, strössel eller pudra med florsocker.

Lägg dem i en burk med lock och förvara i kylskåp.

 

Gräddkola och chokladkola ca 75 stycken
Tid: ca 1-1½ timme





100 Gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättiksprit (12%)
½ msk Kakao
(Frivilligt, men ger en god smak. Vill ni göra chokladkola, så ha i ca ½ dl kakao )

Gör såhär:

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. (Tiden avgörs vilken storlek du använder, ha gärna en 3-5 liters kastrull)
2. Tillsätt övriga ingredienser.
3. Koka utan lock under omrörning då och då, gärna med en träslev, tills smeten håller kulprovet. Smeten måste ibland koka upp till 1 timma.
4. Häll upp smeten på en smörad plåt, eller på plåt som är täckt med bakplåtspapper eller om du använder småformar ist.
5. Låt den stelna något, skär eller klipp sedan kakan i bitar.

De går att frysa in!




Leilas Smörkola med variationer...
Tid: ca 1 timme


100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker


Ha dem "orginal" eller rocka loss och variera er kanske med något av:

Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal

Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter

Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola:
2 msk kakao

Limekola:
2 st lime, rivet skal

Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola:
1 tsk malen ingefära

Pinjenötkola:
1 dl pinjenötter som rostas i torr stekpanna

Nötkola:
1 dl hackad valfria nötter, eller blanda flera sorter hur du vill


Gör såhär:

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3.
Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4.
Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

 

Tryffelrutor med nougat
Tid: sådär mer än 20 minuter...


Tryffel:

100 g mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin


Fyllning:
50 gr nougat, eller ta 100 :)


Garnering:
75 gr mörk blockchoklad(vill ni så ta ljus om ni kanske vill ha ner den "skarpare" chokladsmaken lite)
25 gr vit blockchoklad



Gör såhär:

Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Låt chokladen smälta i den varma grädden. Ställ tryffeln kallt så den stelnar.

Smält 50 g av garneringschokladen i en skål, i vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred chokladen i en rektangel ca 10x20 cm på bakplåtspapper. Låt stelna. Bred hälften av tryffeln på chokladplattan.
Hyvla över nougaten och fördela resten av tryffeln över.

Smält resterande mörk och även den vita chokladen på samma sätt som ovan. Bred den mörka chokladen över tryffeln och ringla den vita över. Låt stå kallt att stelna ca 1 tim. Skär bitar.

Förvara svalt.



Bruten knäck:




200
g
sötmandel
(Färdigskalade eller skolla dem lite snabbt innan anvädning och ploppa ur dem ur skalet, låt dem sen svalna lite)
200 g smör
2 3/4 dl socker (ca 200 g)

Du behöver också:

aluminiumfolie



Gör såhär:

1. Rör ner smör, socker och den hela mandeln i en tjockbottnad, helst emaljerad gryta. Låt koka upp, sänk värmen och rör oupphörligt i knäcken tills den fått fin färg och konsistens (ca 15 minuter). Om knäcken skär sig (smöret flyter ut) ska du bara fortsätta att röra kraftigt, så går det ihop efter en stund.

2. Häll ut knäckmassan på ett ark aluminiumfolie och låt den stelna. Bryt lagom stora bitar och förvara i en burk.

 

 

Wienernougat, ca 60 bitar


100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad



Gör såhär:

Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt svalna.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. När blandningen smält helt, rör om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Häll smeten i formen och låt stå i minst 3 timmar att stelna.
Skär nougaten i avlånga bitar, cirka 1,5x3 cm. Förvara i kylskåp.



Hasselnötspraliner, ca 40 stycken


300 gram mörk choklad
100 gram hasselnötsmassa, eller Nutella
cirka 140 gram hasselnötter


Folieformar


Gör såhär:

Smält 75 gram av chokladen i vattenbad.
Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen. Ställ kallt för att stelna och pensla sedan på ytterligare ett lager.
Rulla hasselnötskrämen till små kulor och tryck ner i chokladformarna, eller spritsa i nutella. Fyllningen ska fylla drygt hälften av formarna. Tryck ner en eller två nötter nu, eller spara dem för att trycka fast på toppen. Smält resten av chokladen. Spritsa eller använd liten sked och täck pralinerna med ett lock av choklad. Tryck försiktigt fast en hasselnöt i varje pralin. Låt stelna.



Valnötskola, cirka 40 stycken



100 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
160 gram (knappt 2 dl) råsocker
1 dl sirap
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
150 gram valnötter



Gör såhär:

Hacka choklad och nötter var för sig.
Smält smör tillsammans med grädde i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, salt och vaniljsocker. Låt koka upp och tillsätt choklad. Koka cirka 20 minuter till dess att smeten klarar kulprov.
Rör ner nötter och bred ut i en form.



Frasgodis, ca 30 stycken

100 g  Smör
200 g mörk eller ljus blockchoklad
5 dl cornflakes
ev rivet skal av en halv apelsin

Gör såhär:


Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
Bryt chokladen i små bitar och lägg dem i smöret. Rör ordentligt tills chokladen smält. Tillsätt cornflakes och ev rivet apelsinskal.
Skeda upp godisar i klickar på en bricka med smörgåspapper. Ställ i kylen någon timme. Lägg frasgodiset i en burk och förvara den i kylskåp.



Lussekatter


100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
½ tsk salt
1,5 dl strösocker
1 g saffran (2 påsar)
ca 8 dl vetemjöl


Gör såhär:


Smula jästen i en bunke.
Smält smörtet och tillsätt mjölken. Låt vätskan bli fingervarm (37 grader) och häll den över jästen och låt den smälta under omrörning.
Tillsätt kesella, salt och socker.
Stöt saffranen i en mortel och tillsätt den också.
Häll på mjöl så att det blir den deg. Degen ska vara lite kladdig och ska inte att släppa från bunken.
Låt jäsa under duk 1 timma.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Tillsätt endast så mkt mjöl som behövs för att kunna rulla degen och forma till små katter.
Låt jäsa ytterliggare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla katterna med uppvispat ägg och tryck i valfria dekorationer.
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 minuter. Låt svalna under duk på galler.




Knäck, ca 80 stycken

2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
50 g smör
1-2 dl hackad mandel
0,5 tsk bakpulver (valfritt)
80 knäckformar eller strutar

Gör såhär:

Hacka mandeln. Skålla och skala den ev. innan.
Blanda alla ingredienser förutom nötterna i järngryta eller tjockbottnad kastrull.
Koka under omrörning i början tills att sockret löst sig och smöret smält.
Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader (använd stektermometer) och du kan göra kulprovet. Dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kular med fingrarna så är den klar.
Rör ev. i en halv tsk bakpulver i knäcken precis när den är klar så blir den porösare vilket kan vara gott.
Blanda ner nötterna och portionera omedelbart ut knäck i små knäckformar eller strutar med hjälp av en matsked. Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i.



Ja, gott folk. Här har ni en hög med recept att testa på :)
Det kommer säkert lite till senare, skulle inte förvåna mig om jag snubblar över något annat gott! :)

Baka på!!


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0