Rabarber recept!

Ja, nu har jag minsann varit lite huslig. Känner mig så iaf :)


Jag gjorde ju rabarbersaft :)

Först 1kg rabarber.
Och hur ska man då veta att man har just 1kg rabarber om man inte har en våg?
Jo, vi har en 1kg's ketchup-flaska som nästan är orörd, den i ena handen, rabarbern i andra. Sen ut och plock 4 stänger till :)
Så jah hade i olika storlekar ca 13-15 stänger som jag skalade lite lätt.



Sen va det bara att börja dela rabarbren i bitar....jag köttade på, så det blev bitar i allt från ½ cm till 1½ cm... :)



Kötta vidare....



Sen i med allt i en kastrull tillsammans med 1½ liter vatten och låt detta koka på medelvärme i ca 15 minuter. Rör inte runt i det, det kan bli grumligt då!!



När det kokat klart, så sila av! Sila hur ni själva vill. Jag har en kasrull med sil i locket, den använde jag först och lät detta stå och rinna av i en annan kasrull i kanske 30-40 minuter!
Det rekommenderas att inte pressa ur rabarbern för att få utt all vätska, det kan bli beska av det!

Såhär kan en citron se ut när en liten Ninni varit i farten att smaka, haha :)
Nåja, nu ska saften från 1 citron i tillsammans med 4,5 dl socker. Jag tog dock 5 dl, men är väl lite efter smak.
Låt detta koka upp tillsammans och sen är saften klar!!



Ha rena flaskor redo att hälla upp saften i och ha gärna lite varmt vatten i dem innan för att minimera risken för att de skulle gå sönder när den varma saften kommer i dem
Man tager ju vad man haver, så jag roffade åt mig Jockes tomflaskor, fina tycker jag de är iaf :)
Sen fick jag lite i en tom saftflaska i plast, som jag ska frysa in, vilket man kan göra och ha till senare i vinter kanske :)



Sen, när jag ändå va igång, så tänkte jag att det kunde bli kräm av "resterna"
Enligt receptet jag följde till krämen, så skulle man först koka upp småbitar rabarber av 2-3 stänger med 2dl vatten i 3-4 minuter.
Jag tog på en höft med vatten och hoppade över detta första steget då jag ju redan kokat dem.
Sen bladades det 1,5 msk per 2-3 rabarberstänger potatismjöl i lite vatten. Jag tog 6 msk till mitt.
Hällde i detta samtidigt som jag rörde om och när det sen började koka igen, så va det klart!

Detta serverades med lite mjölk :)

Dock kommer jag nog få behålla krämen för mig själv, Ninni tyckte inte riktigt om det. Men det kan jag förstå, där är ju rabarberbitar med, ingen "vanlig" kräm.
Så, ja lite huslig känner jag mig, hoppas bara att saften med blev bra :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0