Kanelusbullusar

Ja. då va kanelbullarna klara :)
Jag hade ju inte testat detta recept innan, men om dt är så stor skillnad, nja det vet jag inte. Eller om det bara är jag som inte tänker på det....
Men de blev rätt goa iaf :)

Detta receptet körde jag efter

Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 dl socker
Ev 1 tsk kardemumma
1 ägg
1.3 liter vetemjöl


Sen då hur mycket smör, socker och kanel man vill ha som fyllning. Jag snvände ca 150-200 g smör och sen hotta jag i kanel och socker tills det varkade ok. Jag hade kunnat ha i lite kanel till. Men, men.

Och sen 1 ägg till pensling och pärlsocker att strö över.

Smält smöret och häll sen på gräddmjölken (nu hade jag bara 1 dl grädde hemma, annars hade jag tagit 50/50)

Värm det till fingervarmt, ca 37 grader, smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över jästen, rör tills jästen lösts upp.


I med salt, socker och ägget. Rör så att detta löses upp och tillsätt sen nästan allt mjöl.


Arbeta degen till en smidig deg, ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand.


När degen är jämn, smidig och släpper från kanterna, så låter du den jäsa i 30-40 minuter under duk.


Sätt ugnen på 250 grader.


Ta upp degen på bordet, dela i två bitar, tillsätt ev. mer mjöl och kåda till en smidig deg.


Kavla ut till en rektangel och sen ska fyllningen på.

Jag rör ihop fyllningen under tiden degen står och gäser, så kan man bara ta en smörkniv och det på degen :)

Rulla sen ihop degen, från långsida till långsida.

Skär i 1,5-2 cm bitar och lägg i formen med snittytan uppåt.

Eller så lägger du bullarna direkt på bakplåtspapper, det gör jag. Och om du gör det och vill undvika att bullarna rullar ut för mycket när de sen jäser och gräddas, så "viker du in" det yttersta varvets ände under bullen, bara en liten bit. Så låser den sig själv :)


Sen ska det jäsas igen, 20-30 minuter.


Vispa under tiden till ägget lite och ha i ett par saltkorn.


Fram med bullarna igen, pensla dem och på med pärlsocker.


Sen in i ugnen med dem, i mitten och grädda dem 8-10 minuter. I min vanliga ugn räckte det med 8 minuter. Ha koll på dem!


Sen låter du dem bara svalna något på galler.


Hugg in med ett glas kall mjölk att dricka till, så gott :)


Degen har jäst



Smör, socker och kanel-röran




Smeten på degen, klar att rullas ihop :)






Rullen klar att delas :)



Klara för jäsningen
(här ser ni kanske hur jag menad med att "vika in änden under bullen")



Penslade och pärlsockrade, redo för värmen :)



Klara att avnjutas :)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0