Upprörd

Jag blev upprörd och lite arg igår. Vi tittade på ett program på SVT24 och det handlar viss om lite allt möjligt. Det va då ett inslag om två brödrar som startat ett internetföretag som säljer lagliga droger. Tex tabletter inehållande något kemiskt pulver som ska ge en liknande effekt av tex amfetamin.
Tror det är fyra ungdomar som nu har dött av att ha tagit denna tablett de diskuterade igår och fler som hamnat på sjukhus.
Det som gjorde mig mest upprörd i inslaget va på det sättet som reportern gick på den ene killen som hade gått med på att träffa henne. Hon gick på om hur han kände med tanke på de som dött och de som hamnat på sjukhus men klarat sig.
"Hur känner du?"
"Var är ditt och ert ansvar?"
"Varför säjler ni saker som folk kan dö av?"
Men hallå! Jag håller fullständigt med killen ifråga som sa till henne att självklart är det hemskt och tragiskt att ungdomar har farit så illa. Men det är de som valt att ta dessa piller, han har en affärsrörelse. Alkoholen tar död på många fler per år med det är så accepterat av samhället med alkohol att det inte blir såna rubriker av det.
Han sa att han själv håller sig till att dricka nån öl ist för att ta droger, för han klarar sig bra på det och vill inte gå in på en "drogbana".
Detta har han valt, klok nog. Och som han sa så är det så enkelt att ungdomar experimenterar. Med allt. Japp, helt rätt.

Jag prisar absolut inte ett drogmissbuk. Jag tyckte hon hängde ut killen för mycket och lade för mycket av ansvaret på honom och hans bror som har startat ett företag. I ung ålder har de ett affärshuvud som många andra inte har. De säljer inget olagligt, blir en av deras "droger" olagliga, så slutar de sälja den. De skriver ut hur det ska doseras och vad biverkningarna kan bli och vad som kan hända. De gör något som är med tiden, visst kunde det gärna varit något mer ofarligt.
Men t.e.x hur många bantningsmedel finns det inte som har uppmanats vara farliga?
Precis som folk dras med av samhällsbilden av att man ska vara pinnasmal för att se bra ut och slänger ut en massa kurer och tabletter, detta ligger i tiden. Så förändras även sätten för folk att festa.
Ungdomar dras med, ja vi skulle behöva ett samhälle som fick dem att kanske tänka på annat. Men säg någon i tonåren som inte tänker på hur de ser ut, vad de har på sig, vilken musik de lyssnar på, vad de har för prylar, hur de pratar och hur de festar? Allt påverkar dem och de påverkar varandra. Tiderna förändrs.
Ju mer som blir olagligt, desto mer spännande är det att få prova om det har en liknande effekt av något som är lagligt.

Varför är det ingen som gnäller på Systembolaget?
Det är ett monopol och det är staten som vinner på det. Vinner på att vi går och handlar alkohol. Men alla följder som kommer av det då? Hur många misshandlingsfall, drunkningsolyckor, rattfyllor, våldtäkter och dödsfall har inte alkohol inblandat?
Viss droger av annat slag än alkohol finns med i såna fall, men alkohol konsumeras mest.
Jag kollade upp lite om dödsfall som varit alkoholrelaterade och det är många ska ni veta.
Jag kollade efter lite fakta och det jag snabbt kom över va från en blogg av en man på Statens folkhälsoinstitut. För att inte sammanfatta för mycket av vad han skrivit så kommer lägger jag in en del. Dock vill jag påpeka att detta är ifrån slutet av 2007.

 "Däremot har man mycket leverskador och andra sjukdomar som sammanhänger med långvarigt drickande och många kör bil alkoholpåverkade. Mycket talar också för att de normsystem som försvårar berusningsdrickandet håller på att luckras upp i första hand bland ungdomar.

Våld i samband med berusningsdrickande är något som i hög grad försämrar tryggheten i samhället. Det är också ett stort folkhälsoproblem. 40 % av alla dödsfall hos kvinnor under 50 år och 60 % av motsvarande dödsfall bland män beror på yttre våld och förgiftning. Till denna grupp räknas självmord, mord, trafikolyckor, andra olyckor och förgiftningar. De våldsamma dödsfall som inträffar bland yngre och medelålders undersöks i allmänhet rättsmedicinskt och är därför väl kartlagda. Det rör sig om ungefär 3500 dödsfall varje år och omkring 40 % av dem är alkoholrelaterade. I hälften av dessa fall rör det sig om en mycket kraftig alkoholberusning och en rimlig hypotes är att dödsfallet inte skulle ha inträffat om personen varit nykter. Ett minskat berusningsdrickande skulle kunna förebygga i storleksordningen 700-1000 dödsfall årligen bland relativt unga människor.

Tyvärr är berusningsdrickande vanligt. Enligt Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät är det hela 32 % av männen och 23 % av kvinnorna i åldersgruppen 16-29 år som själva anger att de berusar sig 2-3 gånger per månad eller mer. Högre upp i åldrarna minskar andelen. Bland yngre män verkar det som om andelen berusningsdrickande minskat något de senaste åren medan man bland kvinnorna, tyvärr ser en något ökande andel.

Berusningsdrickande går att förebygga. En restriktiv alkoholpolitik som håller nere totalkonsumtionen är ett viktigt instrument. När man försökte sig på en kraftig sänkning av alkoholbeskattningen i Finland ökade den akuta alkoholrelaterade dödligheten mycket påtagligt.

Att påverka restaurangdrickandet är en viktig åtgärd. Ett arbete enligt den modell som utarbetats inom projektet ”Ansvarsfull alkoholservering” har visat sig kunnat sänka det alkoholrelaterade våldet med 30 % samtidigt som det bidrar till trivsammare krogar. Det intensiva arbete som Växjö-polisen har bedrivit för att minska ungdomsdrickandet är en annan lyckad åtgärd som både förebygger brott och alkoholrelaterad ohälsa."


Är det så accepterat att det händer så mycket som är alkoholrelaterat?
Är det bara för att vi har "vant" oss vid att det finns alkoholister och rattfylleri mm som gör att det inte görs något mer åt det, att det är en del av vårt samhälle och funnits så länge?
I stort sett alla skulle jag vilja säga väntar på den dagen att man som förälder får reda på att ens barn har smakat på öl eller annan alkohol. Vissa föräldrar har t.o.m en regel om att ska barnet festa och dricka så ska det ske hemma.
Är inte det en slags uppmuntran? Eller är det bara för att få lov att ha koll på sitt barn?
Helt ok att vilja ha koll, alla känner sig nog tryggare då.
Men föräldrar, även om ni säger att ert barn inte får dricka, så kommer det att ske ändå. och som allt ser ut idag så ska man inte förvåna sig över ifall det kretsar någon annan slags drog än alkohol bland ungdomarna.

Tycker det är fel att hänga ut dessa killar och lägga ansvaret på dem. Det är inte de som sagt att köparna ska stoppa detta i sig. Det är inte dessa killars fel att köparna inte har mer vett i sig än att göra det och ta överdos eller blanda med andra droger som t.e.x alkohol. Inte deras fel att de har för lite kunskap om vad de stoppar i sig.
Säkert många som kommer tycka att jag ställer mig fel i frågan, jag prisar som sagt inte drogerna, jag vet vad de kan ge för följder, men jag vet också mycket väl vad alkohol kan ställa till med. Jag reagerade på sättet reportern hänge de två killarna.
Lär ungdomarna ist, ge dem fakta så att de vet vad som finns i vår värld, precis som de får veta om alkohol. Behöver inte uppmuntra dem, men ge dem fakta så att de vet vad som kan hända och vilka konsekvenser som kan följa. Vet de inte det, så går det säkert käpprätt åt helvete om de skulle prova utan att veta något alls.

Inte ligger bara ansvaret hos de killar som har sajten, inte ska reporten hoppa på och fråga hur han tror att föräldrarna till de avlidna ungdomarna känner sig för att han säljer det han gör?
De har väl ett ansvar de med!!??

Blir arg, skulle kunna babbla på ännu mer, men blir bara mer osammanhängande för att jag blir irriteras och jag måste ner och handla nu så det är klart tills Jocke kommer hem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0